Sevärdheter

Den vackra barockstaden har något för alla. Oavsett om du är intresserad av arkitektur, kultur eller aktiviteter. Vi rekommenderar att du tar en tur runt i staden till fots för att upptäcka dess skönhet.

Schloss Hellbrunn

Mitt bland vackra fontäner och grönskande trädgårdar hittar du slottet Hellbrunn, som tidigare var sommarhem åt ärkebiskopen av Salzburg. Det är en bra sevärdhet att ta med barnen till då Schloss Hellbrunn har en intilliggande lekpark. Det är också ett underbart ställe att ha en picknick i eller bara koppla av på. I närliggande Steintheater (Stone Theater) hölls Mellaneuropas första opera.

Fortet Hohensalzburg

På toppen av ett berg inbjuder Hohensalzburg dig till en underbar utsikt över Salzburg och Alperna. En intressant sak med fortet är det intilliggande huset, precis nedanför fortet, tidigare var hem åt stadens bödel. Folk trodde förr i tiden att det betydde otur att bo i närheten av bödeln, och därför ligger huset så avsides. Inne i fortet hittar du ett museum innehållande medeltida vapen och tortyrverktyg. Det hålls också ofta konserter i området.

Mozarts födelsehus

Mozarts familj levde i detta hus i hjärtat av Salzburg från 1747 till 1773, där Mozart själv var född 27 januari 1756. Idag är huset ett museum tillägnat Mozart och hans familj. Inträde för vuxna kostar ca €6 och ungdomar ca €1,5 till €2. Mozarts hus ligger på Getreidegasse 9.

Salzburg Zoo

Hem till ca 140 djurarter från hela världen. Djurparken ligger vid foten av Hellbrunnerberget och har ca 800 djur sammanlagt. Djurparken får ett stort plus för att vara handikappsanpassat och att hundar är tillåtna, om de är kopplade i korta koppel. Salzburg Zoo öppnar varje dag 09.00, och har öppet 365 dagar om året! I augusti har Salzburg Zoo öppet fram till 23.00 varje fredag och lördag.

Salzburger Dom (Salzburgkatedralen)

Detta imponerande 1600-tals barockkatedral ligger i centrala Salzburg, och är dedikerad till Rupert av Salzburg. Och det var också här som Mozart blev döpt. Platsen där Salzburger Dom tidigare låg var tillägnad offergåvor under kelt- och romartiden.