Om Salzburg

Den vackra staden Salzburg är den fjärde största staden i Österrike. Salzburg är känd för bland annat sin barockarkitektur och för att vara Wolfgang Amadeus Mozarts födelsestad. Salzburg betyder bokstavligen ”saltslottet” och har fått sitt namn från pråmar som transporterade salt på Salzachfloden på 700-talet.

salzburg_500x282

Geografi

Salzburg ligger på Salzachflodens strandbanker, i norra Österrike. Det är precis där den norra delen av Alperna slutar. Salzburg har därmed Alperna i söder och slätter i norr, vilket ger den en dynamisk och vacker miljö. Berget Untersberg i Alperna ligger endast några kilometer från Salzburg och är 1 972 meter högt. Närliggande städer är München som ligger ungefär 150 kilometer väster om staden, och Wien ligger ungefär 300 kilometer österut.

Ta dig till Salzburg

Salzburg W.A. Mozart International Airport är Salzburgs officiella flygplats och ligger ca 20 minuter från stadskärnan med bil eller buss. Det går direktflyg från Arlanda i Stockholm med bl.a. Swiss Airlines och Air Berlin.

Ta dig runt i Salzburg

Det enklaste och bästa sättet att ta sig runt i Salzburg är till fots. Vill du ta dig fram snabbare är buss att rekommendera. En enkelbiljett kostar ca €3 och en en-timmesbiljett €5. En-veckasbiljett låter dig åka buss obegränsat i en vecka i hela staden. På kvällarna och nätterna är det bäst att ta taxi då busstiderna är oregelbundna och kan ta dig långt ut ur staden om du är oförsiktig. Normalt köper du bussbiljetter från en s.k. ”Trafik” då det är mycket billigare än att köpa där, än av föraren på bussen.

Ett annat alternativ att ta sig fram på är med ”Lokalbahn” som är en slags tunnelbana, och du kan köpa biljetter direkt på tåget. Vill du få frisk luft och få lite motion på köpet är cykel ett mycket bra sätt att ta sig fram på. Du kan hyra cyklar runt om i staden och sedan ta dig fram på över 100 kilometer cykelvägar.